Főoldal Dobogókő és környéke

*****Dobogókő (távolság: 39 km)

Érdemes túrabakancsot húzni, és felfedezni Dobogókő környékét. Élvezni a friss levegőt, és feltöltődni a természet adta hihetetlen energiákkal, melyet e páratlan környék nyújt a kirándulások szerelmeseinek. A barangolást választók jelzett turista útvonalakon ismerhetik meg a vidék szépségeit.

Dobogókőn van a Föld szívcsakrája, mely mérhetetlen energiával tölti fel a természetjárókat.

Túra célpontok:

•    A Rám-szakadék Dobogókő és Dömös között, mintegy 1 km hosszan húzódik. Az ország egyik legizgalmasabb turisztikai pontjához kapaszkodókorlátok mentén juthatunk el. Dobogókőről turistajelzések segítségével könnyen tájékozódva juthatunk el a Rám-szakadékhoz.

•    Dömöst Esztergom irányából autóbusszal, egyénileg gépkocsival közelíthetjük meg. Az autóbusszal érkezőknek a katolikus templomnál érdemes leszállniuk, míg a gépkocsival érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett lévő parkolóban rakhatják le járművüket. A templomtól a piros sáv, a parkolótól zöld sáv jelzését követve érhetjük el a Király-kúti utcát, amely túránk kiinduló pontja. Itt együtt fut a piros, a zöld és a sárga jelzés. A jelzett turistaút kezdetben az aszfaltúton halad, majd a faluból kiérve átmegy a Malom-patakon és a patak mentén vezet tovább. A Rám-szakadék mind a műúton továbbhaladva, mind a patak mellett futó zöld sáv turistajelzésen megközelíthető. A patak mellett haladva turistajelzésünk több ponton elágazik. A Szentfa kápolnát követően balra leágazik a piros háromszög jelzés, amely a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre vezet. Ezt követően jobbra leágazik a sárga sáv jelzés, amely a Lukács-árokba megy. Ezután még együtt halad a piros és a zöld jelzés. Ezen haladunk egészen addig, míg elérjük a Rám-szakadék alsó pihenőjét. Itt válik el egymástól a két jelzés. A piros sáv jelzés a Szőke-forrás-völgyben fut tovább. Mi a zöld sáv jelzést követjük, amely a Rám-szakadékba vezet.

•    Dobogókőről indulva a sárga jelzésen érhetjük el a Rám-szakadék felső pihenőjét. Ide csatlakozik a zöld sáv jelzés, amely végig vezet a Rám-szakadékon.

•   A Vadálló-kövek, a Prédikálószék gerincén helyezkednek el mintegy 500-600 m magasságban Dobogókő és a Dunakanyar között. A kövek nevei fentről lefelé haladva: Árpád trónja, Felkiáltójel, Függőkő, Bunkó, Széles torony és Nagytuskó. Érdemes ide tenni egy kiadós túrát. A kellemes, és jóleső túra fáradalmait „fent” gyorsan kipihentetjük, és mindenért kárpótol minket a csodás kilátás Dobogókőre, és a Duna látképére.
Prédikálószék

•   A Prédikálószék a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsa. Dobogókőről megközelíthető a kijelölt turistaúton, valamint a Rám-szakadékon keresztül is. Páratlan látvány fogad minket a csúcsról. A „tetőre” érve hazánk egyik legszebb panorámája tárul elénk a gyönyörű Dunakanyarral, és a Börzsöny-hegység látképével.

•   A 756 méteren fekvő Pilis-tető a Pilis legmagasabb pontja. A Pilis-tetőről elbűvölő kilátás ejt rabul mindenkit Dobogókő, Pilisszentkereszt, a Hosszú-hegy, a Kis- és Nagy-Kevély irányába.

•   Szentfa-kápolna - A hagyomány szerint 1885 első május vasárnapján két dömösi kisleány libákat legeltetett a falu mögötti mezőkön. Miután egy bükkfa alatt letelepedtek, az ég csodás kékre változott, és felnéztükben Szűz Mária képét pillantották meg a fán a kis Jézussal. Mindkét alakon a Szent Korona, és a fejük körül glória látszott. Egy arra járó nagyobb gyermek gyorsan a faluba szaladt. A Dömösről hamar megérkező idősebb asszonyok szintén látták a képet. A csodafa búcsújáró hellyé vált. A kápolna a csodafa emlékét őrzi a kis tisztás mellett. A kápolna félúton van Dömös és a Rám-szakadék illetve Dömös és a Vadálló kövek között.
Könnyebb gyalogos túrák

•   Rezső körút
Hossza: 3.5 km
Nehézség: könnyű
Jelzés: körbefutó kék nyíl
Útvonal: Dobogókő autóbusz fordító - Turista múzeum – kilátó - Rezső kilátó – Három mező alsó - parkoló és vissza a kiindulási ponthoz

•   Kis körút
Hossza: 3.5 km
Nehézség: könnyű
Jelzés: körbefutó kék nyíl
Útvonal: Dobogókő autóbusz fordító – Sípálya - Kerek bükk alja - Öreg vágás hegy nyerge - a gerincen fel a TV relé mellett és vissza a kiindulási ponthoz

•   Zsivány körút
Hossza: 3.5 km
Nehézség: közepes
Jelzés: körbefutó piros nyíl
Útvonal: Dobogókő autóbusz fordító - Kanyargós patak völgyfő - Zsivány sziklák - Márton rét és vissza a kiindulási ponthoz.

Kissé hosszabb és nehezebb túrák:

•   Szurdokút
Hossza: 7 km
Nehézség: közepes
Jelzés: kék +

•   Nagyboldogasszony körút
Hossza: 3.5 km
Nehézség: közepes
Útvonal: Dobogókő autóbusz fordító – Kilátó - Ős Buda kapuja/Szerkövek alja/ -
Ráma Nap kapu - Rám hegy - Ferenczy szikla/Föld szívcsakra/ - Nagyboldogasszony forrás/Déry forrás/ - Siketek Mária kegyhelye/Szent István terasza/ - Táltos kapu és vissza a kiindulási ponthoz

Gyakorlottabbaknak ajánljuk:
(a nagyon szép, ámde kissé nehéz túra)
•   Rám-szakadék körút
Hossza: 10 km
Nehézség: nehéz
Jelzés: sárga vagy zöld --
Szép és változatos túra, a Táltos Iskola által is javasolt

Dobogókő igazi természeti csoda.
Legyen közös felelősségünk megóvása!

<< vissza